10 faktów o Beaujolais Nouveau

Dokładnie za tydzień 19 listopada, oczy całego świata zwrócone będą w stronę francuskiego Lyonu. Niegdysiejsza lokalna tradycja smakowania ledwo co sfermentowanego wina, dzięki wysiłkom speców od marketingu rozpowszechniła się na cały świat. Zanim więc trzymając w ręku butelkę krzykniemy beaujolais nouveau est arrive przeczytajmy 10 faktów o Beaujolais Nouveau.

  1. Święto Beaujolais Nouveau przypada zawsze w trzeci czwartek listopada, niezależnie od terminu rozpoczęcia zbiorów winogron.
  2. Beaujolais to historyczna kraina położona we Francji w Masywie Centralnym, do 1789 roku była jedną z prowincji, obecnie znajdująca się na granicy regionów Burgundia i Rodan-Alpy.
  3. W regionie Beaujolais jest ponad 4000 winnic, które produkują rocznie około 50 milionów litrów wina.
  4. Tylko 10 winnic wybranych pod koniec lat 30 XX wieku może wytwarzać Beaujolais Nouveau.
  5. Wszystkie grona z których zrobione zostanie Beaujolais Nouveau muszą być zbierane ręcznie, to jedyny region poza Szampanią, gdzie zbiór ręczny jest wymagany przepisami prawa.
  6. Beaujolais Nouveau wytwarzane jest wyłącznie z winogron szczepu Gamay (Gamay noir Jus Blanc).
  7. Beaujolais Nouveau zawdzięcza swoją lekkość procesowi produkcji, tzw. maceracji węglowej (jest to proces, podczas którego fermentacja rozpoczyna się wewnątrz całych winogron bez ich zgniatania).
  8. Okres pomiędzy zbiorem winogron, a butelkowaniem wynosi mniej niż sześć tygodni.
  9. Beaujolais Nouveau powinno być spożywane najpóźniej do maja następnego roku.
  10. Winiarze twierdzą, że ze wszystkich czerwonych win Beaujolais Nouveau najbardziej w smaku przypomina wina białe, dlatego też powinno się je podawać w temperaturze 10 – 12 st. C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *