Beaujolais Nouveau 2015

Metryczka wina:
Beaujolais Nouveau by Pierre Chanau, szczep: Gamay, apelacja: Beaujolais Controlee, 13% alc.  Cena 21,99 zł

Ocena: 7/10
Oczy: 8/10, Nos: 6/10, Usta: 7/10.image2-2

Ze względu na liczne ostatnimi czasy wyjazdy służbowe nie bardzo miałem czas by móc w trzeci czwartek listopada cieszyć się Beaujolais Nouveau. Ponieważ wino najbardziej smakuje w doborowym towarzystwie, wczoraj wieczorem wybraliśmy się z butelką do naszych przyjaciół by wspólnie cieszyć się młodym winem.

Beaujolais Nouveau wylądowało w moim koszyku w czasie szybkich zakupów w Auchan. Sygnowane przez Pierre Chanau wino zaskoczyło wyjątkowo piękną i głęboką rubinową barwą, rzadko spotykaną w przypadku młodego wina. Zgodnie z oczekiwaniami nie zaskoczyło nas bogactwem aromatu, choć można było wyczuć wyraźne aromaty owocowe. Wino bardzo lekkie, z praktycznie niewyczuwalnymi garbnikami i raczej krótkim finiszem. Orzeźwiające, przyjemne w smaku, na ściankach kieliszka zostawiające wyraźne łzy.

Idealnym uzupełnieniem dla tego wina były wspaniałe tartaletki z warzywami, przygotowane przez Basię. Poniżej przepis pochodzący z magazyny Palce lizać.

Ciasto Farsz
  • 200 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 świeży brokuł
  • 2 małe cukinie
  • 2 duże pory
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 150 g parmezanu

image1-2Z mąki, masła, jajek i soli wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Blanszujemy brokuły i pokrojone w plasterki cukinie. Pory kroimy w talarki i podsmażamy krótko na maśle. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną i mąką, dodajemy sól, pieprz oraz 100 g startego parmezanu.
Foremki na tartinki wylepiamy ciastem. Układamy w nich warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 190°C około 30 minut.

Zdjęcia: Mirek Pragłowski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *