Beaujolais Nouveau 2016

Metryczka wina:
Beaujolais Nouveau 2016, kraj: Francja, region: Beaujolais szczep: Gamay rocznik: 2016, czerwone wytrawne, alk. 12%, cena: 18,99, sklep: Auchan

Ocena: 19/30
Oczy: 8/10, Nos: 6/10, Usta: 5/10

img_7342Tradycyjnie już trzeci czwartek listopada jest świętem Beaujolais. Tego dnia do sprzedaży trafia wino z bieżącego rocznika. Świętowanie początku sprzedaży młodego wina było niegdyś lokalną tradycją barów w Lyonie, jednak dzięki wysiłkom marketingowców stało się ogólnoświatową moda. Największa popularność tego święta przypadała na przełom lat 70 i 80 XX wieku. Dla mnie osobiście trzeci czwartek listopada jest okazją do spotkania w gronie znajomych, delektowania się dobrym jedzeniem i oczywiście spróbowaniem choć jednej butelki młodego wina.

img_7349W tym roku naszymi gośćmi byli nasi niezawodni sąsiedzi, którzy też wnieśli spory wkład w przygotowanie wieczornego menu. Ola z Tomkiem przygotowali koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem, Żaneta (prowadząca smacznego bloga cupcakefactory.pl) z Michałem upiekli pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki. Przepis na ciasto Żanety znajdziecie tutaj. Do nas należało przygotowanie tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej (przepis img_7347poniżej).

Dzisiejsza ocena wina jest wypadkową wszystkich ocen uczestników degustacji.

Oko lśniące, klarowne o ciemnej intensywnej rubinowej barwie. W nosie średni bukiet z delikatnymi aromatami wiśni i czerwonej porzeczki. W ustach mało intensywne, kwaśne, lekkie z bardzo krótkim finiszem. W ustach przewijają się smaki wiśni i jeżyny. Podsumowując, wino to zdecydowanie lepiej wygląda w kieliszku niż smakuje.

 

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 1 kg cebuliimg_7354
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu warzywnego (lub wołowego)
  • 1 bagietka
  • Świeży tymianek
  • Ser gruyere lub comte do posypania
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Uważaj aby nie przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  • W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *