Hacienda Lopez De Haro Crianza 2013

Metryczka wina:
Hacienda Lopez De Haro Crianza 2013, kraj: Hiszpania, region: Rioja szczep: Garnacha, Graciano, Tempranillo rocznik: 2013, czerwone wytrawne, alk. 13,5%, cena: 5,75 EUR (ES)

Ocena: 25/30
Oczy: 9/10, Nos: 8/10, Usta: 8/10

Rioja jest zastrzeżoną nazwą win produkowanych na obszarze prowincji La Rioja. Region podzielony jest na 3 części – położoną w zachodniej części Rioja Alta, Rioja Baja oraz Rioja Alavesa leżąca na wschód od największego miasta regionu – Logrono. Produkuje się tutaj głównie wina czerwone, za klasycznego przedstawiciela gatunku uchodzi wino kupażowane w 70% z tempranillo, 15% garnachy, 7,5% graciano i 7,5% mazuelo. Ze względu na okres i sposób starzenia wina te dzieli się na cztery rodzaje:
• Joven – oznaczone jako wino regionalne, przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, często w białej i różowej wersji.
• Crianza – wina wysokiej jakości; wina czerwone leżakują od 2 do 3 lat, w tym przynajmniej rok w dębowych beczkach.
• Reserva – wina bardzo wysokiej jakości; wina czerwone dojrzewają trzy lata, w tym co najmniej rok w dębowych beczkach;
• Gran Reserva – wina o najlepszej jakości z wyjątkowo dobrych roczników; wina czerwone leżakują w dębowych beczkach co najmniej dwa lata, a następnie co najmniej trzy lata w butelkach.

Winnica, w której powstaje Hacienda Lopez de Haro Crianza położona jest na zboczach San Vincente de la Sonsierra, na wysokości od 380 do 500 metrów nad poziomem morza. Winorośle rosną w umiarkowanym kontynentalnym klimacie. W procesie produkcji wino podlega dwutygodniowej maceracji, a następnie dojrzewa przez okres 12 – 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Następnie odpoczywa w butelkach przez kolejne 12 – 14 miesięcy.

Wielcy znawcy, hiszpańscy koledzy Roberta Parkera oceniają to wino jako „współczesny klasyk” i „to wino to okazja”.

A jakie jest moim skromnym zdaniem? W kieliszku piękny wiśniowo granatowy kolor, nos intensywny wyczuwalne aromaty wiśni, czerwonych owoców. W ustach przyjemne, ze zrównoważoną kwasowością, delikatnym i raczej długim finiszem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *