Irsai Oliver 2016

Metryczka wina:
Irsai Oliver 2016, kraj: Czechy, region: Morawy szczep: Irsay Oliver rocznik: 2015, producent:  Vinarska Skola Valtice, białe, wytrawne , alk. 12,0% cena: 149 Kč (ok. 24 PLN) – import własny

Ocena: 27/30
Oczy: 9/10, Nos: 9/10, Usta: 9/10

Sięgając po kolejne wino z „morawskiej dostawy” na etykiecie zauważam mały napis „vino z vinařské školy”.  Okazuje się, że owa szkoła to najstarsza w Czechach średnia szkoła winiarska w Valticach. Nauka w szkole bazuje na wielowiekowych tradycjach winiarskich regionu. Pierwsze ślady winiarstwa sięgają czasów rzymskich (III w. n. e.), kiedy to w okolicy stacjonowali rzymscy legioniści, zaś początki masowej uprawy winorośli na tym obszarze datowane są na X – XI wiek. Obecnie na Morawach jest ok. 18 tys. ha winnic. Szkoła Winiarska w Valticach poza nowoczesnym kompleksem dydaktycznym (oddanym do użytku w roku 2003), posiada również spore zaplecze do praktycznej nauki zawodu w postaci 40 ha winnicy, oraz wiekowych piwnic z czerwonej cegły. Cieszące się sporym uznaniem wina produkowane są przez adeptów sztuki winiarskiej pod czujnym okiem nauczycieli.

Szczep Irsai Oliver charakteryzuje się kwiatowym aromatem przypominającym nieco muscaty przez co często przypisywany jest do muszkatowej rodziny. Nadaje się głównie na młode wina stołowe i musujące. Uprawiany jest głównie na Węgrzech (Sporon, Neszmély i Etyek Buda) oraz na Słowacji, Morawach, w Niemczech i szwajcarskiej Argowii. Szkoła Winiarska w Valticach uprawia go na obszarze ok. 1 ha.

To „szkolne” wino otrzymało złoty medal na Vinařské Litoměřice 2016. Muszę przyznać, że zupełnie mnie to nie dziwi, jest po prostu wspaniałe. Jasny zielonkawo-żółtawy kolor, w kieliszku przez moment pojawia się feria delikatnych drobniutkich bąbelków, które szybko znikają pozostawiając czyste ładnie wyklarowane wino. Bukiet wyraźny muszkatowo-korzenny z akcentem skórki pomarańczowej, delikatny i przyjemny. W ustach aromaty muszkatowo-korzenne, z akcentem pomarańczy i migdałów. Zachwycające wiosenną świeżością, ładnie ukształtowanym ciałem, delikatnym cukrem resztkowym. Wspaniale zarówno w nosie jak i ustach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *