O winach węgierskich słów kilka

Na Węgrzech odnajdziemy 22 regiony winiarskie. Do najważniejszych z nich możemy zaliczyć Tokaj, Villány, Eger, Szekszárd, Kunság, Csongrád i Hajós-Baja.

Tokaj, położony w północno wschodniej części Węgier u podnóża Karpat, najbardziej znany ze swoich słodkich win Tokaji Aszú. Uprawiane są tutaj głównie szczepy Furmint, Muscat i Hárslevelű.

Północ kraju to region Eger, gdzie produkowane są wina czerwone, szczególnie odmiany Bikavér. Najlepsza „Bycza Krew” na etykiecie nosić będzie oznaczenie Superior, wprowadzone niedawno w węgierskim prawie regulującym produkcję wina. Wina z tego regionu porównywane są do burgundów. Co prawda nie są tak zbudowane jak czerwone wina z południa, ale w dalszym ciągu zachowują swój złożony smak.

Ponad połowa produkowanych na Węgrzech win, pochodzi z Wielkiej Równiny położonej pomiędzy Dunajem, a Cisą. W przeważającej większości są to lekkie stołowe wina. Obszar ten podzielony jest na regiony Kunság, Csongrád i Hajós-Baja.

Villány to najcieplejszy o najbardziej wysunięty na południe region winiarski. Produkuje najlepsze i najlepiej zbudowane wina czerwone na Węgrzech. Spotkamy tutaj najpopularniejsze odmiany z Bordeaux – Cabernet Sauvignon czy Merlot, choć szczególną renomą cieszą się Cabernet Franc i Portugieser.

Szekszárd – to jeden z dwóch zdecydowanie najlepszych regionów winiarskich. Położony nieco na północ od Villány od zawsze walczy z nim o palmę pierszeństwa. Choć moim skromnym zdaniem jest minimalnie lepszy, może dlatego, że z tego regiony pochodzi najlepsze węgierskie wino, które piłem do tej pory – Cabernet Franc z winnicy Gróf Zichy.

Mały słowniczek:

szőlő                    – winogrona
bor                       – wino
aszok                   – beczka
édes                     – słodkie
száraz                 – wytrawne
vörös bor           – czerwone wino
félédes                – półsłodkie
félszáraz            – półwytrawne
fehér bor           – białe wino

Szczepy uprawiane na Węgrzech:IMG_7013

Białe:

  • Olaszrizling (laški rizling, riesling italico, welschriesling) – to szczep znany w wielu krajach europejskich, ale na Węgrzech święci triumfy. Powstają zeń wina dość pełne, lubiące dąb, dobre po 2-3 latach od zbiorów, z dobra kwasowością.
  • Rieslingszilvani (müller-thurgau) – to szczep dobrze znany w Niemczech i Austrii, a także w Czechach i Słowacji. Daje wina owocowe, proste, przyjemne w piciu, niezbyt kwasowe i bardzo uniwersalne.
  • Muscotály (muscat ottonel) – odmiana muskata. W nosie typowe cechy: kwiaty lipy, miód, dojrzałe owoce, a w ustach zwykle lekkie, niezbyt złożone i bogate.
  • Hárslevelű (lipovina, lipovinka, Lindenblättriger) – odmiana pochodząca z Kotliny Karpackiej, bardzo ważna na Węgrzech, a szczególnie w Tokaju. Powstają z niej proste tokaje typu semi-sweet, jak i doskonałe, złożone i bogate tokaje typu szamorodni, czy w towarzystwie furminta, tokaje aszú. Zawsze daje winom charakterystyczną miodowo-korzenną nutę.
  • Furmint – to podstawowy szczep jeśli chodzi o tokajskie wina białe. Pochodzenia najpewniej węgierskiego, późno dojrzewający, wydajny i dający wina o wysokiej kwasowości. Jeśli młody
    i świeży może świetnie orzeźwiać. Jednak łatwo poddaje się działaniu szlachetnej pleśni, a wtedy jest podstawą najbardziej znanych win węgierskich, czyli tokajów.
  • Irsai Olivér– szczep węgierski w charakterze nieco przypominający muskata. Wcześnie dojrzewa, daje bardzo przyjemne w odbiorze wina.
  • Szürkebarát (pinot gris) – szczep międzynarodowy przechrzczony na Węgrzech, głównie spotykany nad Balatonem. Daje wina delikatne, subtelnie aromatyczne.
  • Zöld Veltelini (grüner veltliner) – znany austriacki szczep na Węgrzech chętnie uprawiany głównie w regionie Sopron.

 Czerwone:

  • Kékfrankos (blaufränkisch, frankovka) – chyba najbardziej znany czerwony szczep kojarzony z Węgrami. W Austrii znany jako blaufränkisch, w Czechach i na Słowacji jako frankovka. Jest szczepem późno dojrzewającym, ciepłolubnym, dającym wina dość lekkie, nieco kwasowe. Często używany do mieszanek, w tym najbardziej znaną mieszanką, w której występuje jest Egri Bikavér.
  • Kadarka– najbardziej popularny szczep na Węgrzech, uprawiany na całych Bałkanach. Ma owocowy charakter z charakterystyczną korzenną nutą, wchodzi w skład Egri Bikavéra.
  • Blauer Zweigelt(rotburger) – typowo austriacki, o charakterystycznym czereśniowym posmaku, lekki, przyjemny, jeśli młody. Świetnie znosi kontakt z beczką, łagodnieje i nabiera ciała oraz waniliowego niuansu.
  • Kékoporto (portugieser lub po prostu oporto) – to kolejna odmiana typowa dla Węgier i całej Europy środkowej. W Niemczech powstają z niego lekkie czerwone i bardzo ciekawe choć proste wina różowe. Także wchodzi w skład Egri Bikavéra.

One thought on “O winach węgierskich słów kilka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *