Sylwestrowe bąbelki

Dziś sylwestrowa noc, przez wielu uważana za najważniejszą noc w roku. Dokładnie o północy z butelek na całym świecie z hukiem wyskoczą korki od… no właśnie od czego to będą korki? Wielu z Was powie, że będą to korki od szampana, ale czy tak jest naprawdę? Czym jest szampan i czy każdy szampan to wino musujące i czy każde wino musujące to szampan? Te i inne kwestie związane z sylwestrowymi bąbelkami postaram się wyjaśnić w dzisiejszym artykule.

Szampan (franc. Champagne, vin de Champagne) – jest to szczególny rodzaj wina musującego, który swoją nazwę zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji. W odróżnieniu od szampana, którego nazwa została zastrzeżona w 1911 roku, inne francuskie wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane są „mousseux”. W Szampanii produkuje się również inne wina – czerwone (Bouzy), białe (Coteaux champenois) czy różowe (rose des Riceys). Jednakże głównym produktem IMG_0375Szampanii są białe wina musujące ze szczepów chardonnay, pinot noir i pinot meunier, nazywane po prostu szampanem.

Historia uprawy winorośli w Szampanii sięga czasów romańskich, kiedy to Rzymianie posadzili pierwsze winne krzewy. Jednakże rozkwit win z tego regionu zawdzięczamy pewnemu mnichowi z opactwa benedyktyńskiego w Hautvillers, który jako pierwszy zastosował dobór winogron poprawiając tym samym jakość wina, użył również dębowego korka przywiązywanego do butelki włóknem konopnym dzięki czemu zachowywało ono świeżość i lekką piankę, oraz wzmocnił butelki, by uniknąć ich wybuchania. Ów mnich nazywał się Dom Perignon, a działo się to na przełomie XVII i XVIII wieku. Dom Perignon i jemu współcześni producenci szampana nie znali przyczyny musowania wina, która to została odkryta dopiero w XIX wieku, dzięki badaniom nad fermentacją prowadzonymi przez Ludwika Pasteura.

Szampan produkowany jest metodą tradycyjną (zwaną też szampańską), która polega na podwójnej fermentacji moszczu – pierwszej w kadziach, drugiej w samych butelkach. Pierwsza fermentacja, zwana inaczej fermentacją alkoholową przebiega w identyczny sposób jak w przypadku win niemusujących, w zależności od producenta przebiega w kadziach stalowych lub beczkach dębowych. W chwili butelkowania do wina dodaje się złożony z drożdży i cukru tzw. liquer de triage, który to dodatek powoduje drugą „pienistą” fermentacje. Odbywająca się już w butelkach powoduje powstanie pęcherzyków dwutlenku węgla. Efektem jej działania poza wspomnianym już dwutlenkiem węgla jest obfity osad, który należy usunąć. W tym celu butelki ustawia się na specjalnych półkach, na których leżą nachylone szyjką w dół. Codziennie są one obracane o ¼ obrotu by oddzielić osad od ścian butelki. IMG_0321Kiedy cały osad zbierze się w szyjce ponad kapslem, szyjki butelek zamraża się a następnie pod wpływem ciśnienia lodowy korek z osadem jest usuwany z butelki. Straconą w ten sposób ilość szampana uzupełnia się mieszanką starego wina i cukru. Ilość cukru zawarta w tym płynie decyduje czy gotowy szampan będzie wytrawny (brut), półwytrawny (sec) czy półsłodki (demi-sec).

Wina musujące produkowane poza Szampanią, wytwarzane są najczęściej metodą tradycyjną – czyli pęcherzyki dwutlenku węgla powstają w czasie drugiej fermentacji w butelce. W przypadku tanich win musujących zdarza się, że dwutlenek węgla jest dodawany do butelek na etapie rozlewania wina.

Do najpopopularniejszych win musujących należą: włoskie Asti Spumante, Lambrusco, Prosecco,niemiecki Sekt, australijski Sparkling Shiraz, czy hiszpańska Cava.

Na koniec jeszcze IMG_0304mała ciekawostka odnośnie korka do szampana (wina musującego). IMG_5112Otóż, najpierw wino zamykane jest za pomocą zwykłego kapsla do butelek, dopiero po usunięciu osadu po wtórnej fermentacji jest zamykane za pomocą tradycyjnego korka do wina, który najpierw jest prosty, a charakterystyczny kształt grzybka zyskuje dopiero w butelce.

Dziś o północy u mnie wystrzeli korek z Freixenet Cava Reserva Brut Nature 2010, a korki z jakich butelek będą strzelać u Was? Zachęcam do podzielenia się tym w komentarzach.

Zdjęcia do dzisiejszego artykułu powstały w Cavas Freixenet Sant Sadurní d’Anoia, Spain.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *