Takler Merlot 2013

Metryczka wina:
Takler Merlot 2013, kraj: Węgry, region: Szekszardi szczep: Merlot rocznik: 2013, producent:  Ferenc Takler czerwone wytrawne, alk. 14,5%, sklep: Dionizos.com, cena: 49,00 zł (rocznik 2012 był dostępny w sklepach Lidl w cenie 29,90 zł)

Ocena: 26/30
Oczy: 9/10, Nos: 9/10, Usta: 8/10

Założona w 1987 roku winnica rodziny Takler to 58 ha upraw w regionie Szekszardi. Uprawiane są tutaj takie szczepy jak: Kékfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Sauvignon Blanc, Chardonnay. W 2004 roku Ferenc Takler otrzymał zaszczytny tytuł Winiarza Roku.

Takler Merlot 2013 – piękne ciemnorubinowe wino, pełne czerwonych owoców, dojrzałej wiśni, jeżyn z wyczuwalnymi aromatami czekolady i wanilii. Lekko powidłowe w smaku przypominające włoskie wina z Valpolicelli. W smaku pełne, dobrze zbudowane. Im robi się cieplejsze tym bardziej wyczuwalny jest alkohol. Lekkie taniny, przyjemny długi finisz. Kieliszek Merlota będzie wyśmienitym towarzyszem dla talerza pełnego dobrego gulaszu – na przykład takiego jak ten poniżej, z kawą i czekoladą.

Gulasz inaczej (z kawą i czekoladą)

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • oliwa do smażenia
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka goździków
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka cynamomu
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 1/2 szklanki domowego bulionu
  • 1 puszka (400 ml) pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 15 g (2-3 kostki) ciemnej czekolady (min. 60% kakao)
  • 1 puszka (400 ml) fasoli (czarnej lub czerwonej)
  • 1 puszka (400 ml) kukurydzy

Przygotowanie

  • Mięso oczyścić z tłuszczu i żył, pokroić w większą (ok. 3 cm) kostkę. Rozgrzać większy garnek z grubym dnem, wlać łyżkę oliwę, dodać i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Wlać drugą łyżkę oliwy i dodać drobno posiekany czosnek, goździki, liść laurowy i przyprawy (oregano, kumin, paprykę, chili, cynamon) i podsmażyć wszystko przez ok. 3 minuty mieszając.
  • Do garnka wlać gorącą kawę i bulion, wszystko zagotować. Dodać mięso, pomidory oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować, dodać czekoladą, przykryć i dusić na minimalnym ogniu ok. 2 i 1/2 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • Dwoma widelcami podzielić kawałki mięsa na mniejsze cząstki, dodać odsączoną z zalewy i opłukaną na sitku fasolę i kukurydzę. Gotować wszystko (cały czas na małym ogniu pod przykryciem) jeszcze ok. 20 minut. Podawać ze świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *