Temperatura i wino

Jaka jest prawidłowa temperatura serwowania wina? Ogólnie przyjęło się, że wina białe podajemy schłodzone, a wina czerwone w temperaturze pokojowej. Sugerując się terminem temperatura pokojowa, powinniśmy wziąć pod uwagę kontekst. Zasada ta powstała w czasie kiedy „pokoje” zbudowane były z kamieni i nie posiadały ogrzewania. Dlatego też temperatura pokojowa oznacza mniej więcej 10 – 13 stopni Celsjusza.  Ważne jest dopilnowanie by wino zostało podane w odpowiedniej temperaturze, ponieważ temperatura jest jednym z czynników pozwalających odkryć wszystkie tajemnice skrywające się w niepozornej butelce wina. Istnieją cztery proste zasady obrazujące zachowanie się wina w różnych temperaturach, oto one:

  • aromat wina słabnie wraz ze schładzaniem wina
  • aromat wina jest tym mocniejszy, im cieplejsze jest wino
  • w niskich temperaturach wyraźniej odczuwamy taniczność i kwasowość wina
  • w wyższych temperaturach taniczność i kwasowość jest mniej odczuwalna.

Wina posiadające dużo naturalnych aromatów (riesling, sauvignon blanc, cabernet franc, gamay), powinno podawać się w niższych temperaturach. Podobnie wszystkie wina musujące podajemy w mocno schłodzone, gdyż spowalnia to ucieczkę dwutlenku węgla.

Pamiętaj, że wina białe przechowywane w lodówce są zwykle zbyt mocno schłodzone, a wina czerwone trzymane w pokoju są zbyt ciepłe. Ja staram się stosować zasadę 20 minut  – białe wyciągam z lodówki na 20 minut przed podaniem, a czerwone chowam do lodówki na 20 minut przed podaniem.

IMG_5052

Rodzaj wina Temperatura podania
Lekkie, słodkie wina białe 5 – 10 st. C
Wina musujące i szampany 6 – 10 st. C
Wina białe 7 – 12 st. C
Lekkie wina czerwone 10 – 13 st. C
Mocne wina czerwone 12 – 18 st. C
Ciężkie wina czerwone 16 – 18 st. C

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *