Twickel Kajmad 2012 Merlot

Metryczka wina:
Twicked Kajmad 2012, kraj: Węgry, region: Szekszardi szczep: Merlot rocznik: 2012, producent:  Twickel czerwone wytrawne, alk. 14,5%, cena: 27,99 PLN – LIDL

Ocena: 26/30
Oczy: 9/10, Nos: 8/10, Usta: 9/10

 Twicked Kajmad gościł już na łamach tego bloga, wówczas w wydaniu Cabernet Sauvignon byłem nim zachwycony dlatego też kiedy w Lidlu pojawił się Merlot nie mogłem przejść obojętnie.

Podobnie jak Cabernet Sauvignon wino zachwyca barwą, ma głęboki rubinowy odcień przyjemnie lśniący w kieliszku. Miłe dla nosa (choć nieco słabsze niż w przypadku Cabernet Sauvignon) aromaty, w których przewija się jeżyna, czarna porzeczka, śliwka, pojawia się delikatny aromat ziemi. Pierwszy łyk zaskakuje ostrością i wyczuwalnym alkoholem, który na szczęście później rozmywa się w smakach suszonej śliwki, ziemi, tytoniu i odrobiny dębu.

 

Pisząc notkę o Twickel Kajmad Cabernet Sauvignon wspomniałem, że wino to będzie wspaniałym towarzyszem do dań na bazie węgierskiej kiełbasy. Pod ręką miałem hiszpańskie chorizo, więc postanowiłem zrobić tradycyjną hiszpańską kartoflankę z regionu Rioja – niegdyś moje popisowe danie (z którym startowałem nawet do pewnego programu kulinarnego). Przepis poniżej

Patatas à la riojana:

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag chorizo
  • 20 dag białej cebuli
  • 40 dag czerwonej papryki
  • 20 dag pomidorów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego, (ew. wody)
  • świeży tymianek
  • sól
  • oliwa
  • 1-2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • łagodna wędzona papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Cebulę, paprykę i czosnek siekamy, chorizo kroimy w grube plasterki. Podsmażamy warzywa na oliwie na małym ogniu przez 10 minut (czosnek dodajemy na końcu, żeby się nie przypalił). Dodajemy obrane ziemniaki, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz chorizo (ew. liść laurowy oraz nieco wędzonej papryki do smaku). Zalewamy bulionem (jeśli nie mamy bulionu można zrobić na szybko wg tego przepisu – go garnka wrzucamy garść natki pietruszki, kilka liści bazylii, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, łyżkę oliwy z oliwek, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy to przez 10 minut) i gotujemy pod przykryciem, aż składniki będą miękkie (jakieś 15 minut). Podajemy z chrupiącym wiejskim chlebem i kieliszkiem czerwonego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *